دیابت

سازمان بهداشت جهانی دیابت را شـایع تـرین بیمـاري غدد در جهان می داند که عامل سالانه 4 میلیون مرگ در جهـان اسـت. براسـاس آمـار ایـن سـازمان، تعـداد مبتلایان به دیابت در سال 2000 حـدود 171 میلیـون نفر بوده که در صورت عدم به کارگیري راهبردهـاي مناسب، پیشگیري و درمان، این میـزان در سـال 2030 به 366 میلیون نفر افزایش خواهد یافـت. شیوع این بیماري در منطقه خاورمیانه از جمله ایران حـدود 7/9 درصـد بـوده و ایـن رونـد روز بـه روز در حـال افزایش است. بیماري دیابت به دلیل پیامدهاي طولانی مدتی که دارد نه تنها بر فرد و کشور اثر گذار است بلکه در سطح جهانی مطرح و حائز اهمیت می باشد.

تاریخچه دیابت: دیابت از دو جزء Diabetes به معنای چشمه و Mellitus به­معنای شیرین از زبان یونانی گرفته شده است. قدیمی ترین سند مکتوب شناخته شده که تا کنون در باره این بیماری به دست رسیده اطلاعاتی است که در باره پاپیروس­های مصر باستان نوشته شده و جرج ابرس ( George Ebres) آن­ها را در سال 1882 خوانده که به نام پاپیروس­های ابرس مشهور است. در این پاپیروس­ها علائم دیابت ذکر شده و برای درمان آن مصرف ارزن گندم را به مدت 4 روز ذکر کرده­اند. پزشک هندوستانی چاروکا (Charuka) این بیماری را میشناختع و به این نکته توجه داشت که مورچه­ها و دیگر حشرات به ادرار این بیماران جلب می­شوند. این پزشک حاذق ادرار بیماران را میچشید و شیرین بودن آن را میفهمید و نام بیماری را میتاپیشاب(Mita Pishab) یا ادرار شیرین گذاشته اولوس بود. نخستین شخصی است که این بیماری را به­طور دقیق مورد مطالعه و شرح قرار داد آرتائوس (Aretaus) بود که نام دیابت ملیتوس را بر این بیماری گذاشت. این پزشک علاوه بر دیابت شیرین دیابت بی مزه (Incipides Diabetes) را نیز می شناخته و از دیابت شیرین متمایز کرده بود. این پزشک دیابت را اینگونه توصیف کرده است: “دیابت بیماری هراس انگیزی است که در بین مردم زیاد شایع نیست، در مبتلایان به این بیماری عضلات بدن آب شده و از راه ادرار دفع می­گردد. تولید اب هرگز متوقف نمی­شود و به نظر می­رسد چشمه آبی در بدن پدیدار شده است. زندگی بیماران کوتاه، نامطبوع و دردناک است، عطش آب درمان ناپذیر است، حالت تهوع دارند، بی قرارند و در مدت کوتاهی می­میرند”.

اپیدمیولوژی دیابت: ‌بیماری دیابت از بیماریهای مزمن نسبتاً شایع در جهان است که به‌طور متفاوتی تمام نژادها را درگیر می‏سازد. شیوع و بروز بیماری در بسیاری از جوامع به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش دارد. طی دهه‏های اخیر, مطالعات همه‌گیرشناختی (اپیدمیولوژیک) متعددی درباره شیوع دیابت نوع ۲ در کشور ایران به انجام رسیده که بر پایه آنها جمعیت دیابتی‏های ایران بیش از ۵/۱ میلیون نفر برآورد شده است. نتایج مطالعات نشانگر آن است که شیوع دیابت نوع ۲ در شهر تهران و نواحی اطراف آن و شهر اصفهان بین ۸%- ۷% می‏باشد. در برخی شهرهای کشور شیوع دیابت از این میزان نیز بالاتر می‏باشد به‌نحوی که در شهر یزد (مرکز ایران) و در بندر بوشهر (جنوب کشور) شیوع دیابت نوع ۲ به‌ترتیب ۳/۱۶ و ۶/۱۳ درصد برآورد گردیده است. اما به‌نظر می‏رسد در مناطق روستایی کشور شیوع پایین‏تر باشد؛ به‌عنوان مثال, براساس برنامه کشوری پیشگیری و کنترل بیماری دیابت شیوع دیابت نوع ۲ در مناطق روستایی غربالگری شده, حدود ۰۷/۳ درصد بوده است. در روستاهای زنجان (غرب کشور) نیز شیوع دیابت در حد ۵% گزارش شده است. به‌طور کلی نیمی از بیماران دیابتی از بیماری خود آگاه نیستند. عدم کنترل دقیق بیماری میزان پیدایش عوارض را در آینده افزایش خواهد داد. طی سالهای اخیر طرح‏های وسیع کشوری برای پیشگیری اولیه از بروز دیابت، پیشگیری ثانویه از طریق شناسایی بیماران و پیشگیری ثالثیه از عوارض طرح‏ریزی شده است و درحال انجام می‏باشد. به‌نظر می‏رسد شیوع و بروز دیابت در ایران رو به افزایش باشد که این امر لزوم آموزش عموم جامعه در خصوص اصلاح شیوه زندگی، رژیم غذایی مناسب و افزایش فعالیت بدنی را آشکار می‏سازد.

مکانیسم دیابت: دیابت شایع­ترین بیماری اندوکرین است که شامل گروهی از بیماری­های متابولیک است که با افزایش قند خون در اثر نقص ترشح انسولین، اختلال عملکرد انسولین یا هردو مورد تشخیص داده می­شود. در این بیماری بدن فرد مبتلا، توانایی سوخت و ساز کامل مواد قندی را از دست داده و قند خون او افزایش پیدا می­کند که ناشی از عدم ترشح هورمون انسولین از لوزالمعده فرد مبتلا یا مقاومت به انسولین مترشحه می­باشد.

انواع دیابت: بر اساس سبب شناسی، دیابت به چهار طبقه تقسیم بندی می­شود که شامل: دیابت نوع 1، دیابت نوع 2، دیابت بارداری (تشخیص داده شده در دوران بارداری) و دیابت ناشی از دیگر علل خاص (به عنوان مثال، نقایص ژنتیکی، داروها و مواد شیمیایی، بیماری پانکراس، جراحی و عفونت‌ها) است. دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 انواع اصلی آن هستند. 90 تا 95 درصد جمعیت مبتلا به دیابت مربوط به دیابت نوع 2 و تنها 5 تا 10 درصد مربوط به دیابت نوع 1 است. جداول زیر مشخصات کامل انواع دیابت را به­طور خلاصه بیان می­کند.

 

فاکتور دیابت نوع 1 دیابت نوع 2 دیابت بارداری
سن شروع معمولا در نوجوانی رخ می­دهد، اما ممکن است در هر سنی شروع شود. معمولا در سنین بالای 30 سال رخ می­دهد، اما ممکن است در هر سنی شروع شود. در هفته 24-28 حاملگی تشخیص داده می شود.
نوع شروع سریع رو به کند، به­طور کلی بروز علایم در کودکان و نوجوانان آهسته است، این روند در بزرگسالان آهسته است به طوری که تشخیص آن دیر هنگام است. پیشرفت آهسته (به طوری که ممکن است سال­ها تشخیص داده نشود) افزایش آهسته گلوکز خون در دوران حاملگی باعث افزایش ترشح هورمون­های جفت می­شود که ممکن است سرعت بیشتری را در 3 ماهه سوم داشته باشد.
فاکتورهای ذهنی-محیطی ویروس، توکسین­ها، خود ایمنی، تحریکات چاقی، تغذیه نامناسب، عدم فعالیت جسمانی، روبه رویی با POP چاقی، تغذیه نامناسب، عدم فعالیت جسمانی

 

فاکتور دیابت نوع 1 دیابت نوع 2 دیابت بارداری  
  آنتی­بادی­های ترشحی از سلول­های لانگرهانس از لحظه حضور موجود است معمولا مشاهده نمی­شود مشاهده نمی­شود.  
  انسولین آندوژن کم یا وجود ندارد پاسخ با تاخیر در برابر تحریک، اما به میزان کافی وجود دارد، وجود مقاومت به انسولین ناکافی بودن پاسخ در برابر تحریک، به­ویژه بعد از صرف وعده غذایی، مقاومت به انسولین به­دلیل افزایش ترشح هورمون­های جفت
  شرایط تغذیه­ای لاغر یا دارای اضافه وزن، شرایط کاتابولیکی چاق، اضافه وزن، اخیرا از دست دادن وزن چاقی، اضافه وزن یا نرمال
  علایم تشنگی، تکرر ادرار، خستگی، پلی فاژی آکانتوز نیترات، PCOS در خانواده، خفیف یا بدون علامت خفیف یا بدون علایم
  کتوزیس معمولا در اوایل شروع یا با نقص انسولین دیده می­شود غیر معمول (مگر در صورت عفونت یا استرس) غیرمعمول
  کنترل دیابت وجود تغییرات زیاد در سطح گلوکز بدون دریافت کافی انسولین، تغذیه مناسب، انجام فعالیت فیزیکی متغیر است، اما با بهبود سبک زندگی تغییر پیدا می­کند(تغذیه، تحرک و..) متغیر، به تغییر در سبک تغذیه و فعالیت جسمانی پاسخ می­دهد. ممکن است در طول حاملگی نیازمند دریافت دوز انسولین باشد.
  مدیریت رژیم غذایی ضروری، اما معمولا با دریافت دوز مناسب انسولین متعادل می­شود ضروری، و ممکن است برای مدیریت سطح گلوکز خون کافی باشد. ضروری، و ممکن است برای مدیریت سطح گلوکز خون کافی باشد.
  انسولین نیازمند به دریافت روزانه انسولین تا 40 درصد موارد نیازمند هستند متنوع
  نوشیدنی  در  شرایط هیپوگلیسمی کافی نیست مگر تزریق انسولین صورت بگیرد کافی کافی، اما تنها یکی از راه­های حفظ قند خون در دوران بارداری است.
  نکته HLA: Human leukocyte antigen, DLA: D-related antigen, IDA: islet cell antibody, IAA: insulin islet antibody, POP: persistent organic pollutant, PCOS: polycystic ovary syndrome
             

علائم ییماری دیابت: علادم کلاسیک دیابت شامل پرادراری، پرنوشی، و کاهش غیرقابل توضیح وزن است.

مبانی مدیریتی دیابت: مدیریت مؤثر در انواع دیابت شامل استفاده از خود نظارتی بر قند خون، مصرف داروهای مناسب برای تنظیم میزان قند خون، مشارکت منظم در فعالیت بدنی و ورزش و مدیریت وزن بدن و هم چنین رژیم غذایی و سایر سبک زندگی سالم (به عنوان مثال مدیریت استرس) است. انجام فعالیت بدنی منظم، بهبود کنترل قند خون در دیابت نوع 2 را تسهیل می‌کند و همچنین ممکن است در دیابت بارداری مفید واقع گردد. هرچند فعالیت منظم در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 بدون ایجاد تغییرات مناسب در رژیم غذایی، شاخص گلیسمیک را بهبود نمی­دهد، اما همچنان به عنوان یک راه درمان در کنترل دیابت و پیشگیری از عوارض در نظر گرفته می‌شود. مداخلات ورزشی برای افراد مبتلا به دیابت، شامل مشارکت در تیم­های ورزشی و رشته­های مختلف ورزشی است که از گروهی از متخصصان شامل پزشک متخصص دیابت (واجد شرایط)، مربی ویژه دیابت، پزشک تغذیه ویژه و ورزش حرفه‌ای تشکیل شده است که هدف آن­ها آموزش فردی و تغییرات سبک زندگی برای کنترل این بیماری است. مهارت‌های خودمراقبتی برای موفقیت ضروری است و آموزش دیابت، صرف­نظر از نوع دیابتی که فرد دارد، یک ابزار مهم برای بهبود کنترل گلیسمی است.

به رغم تأثیرات مثبت دستیابی به کنترل قند خون مطلوب، در حال حاضر فقط بیش از نیمی از افراد مبتلا به دیابت به اهداف درمان شناخته شده دست یافته‌اند. اگرچه فعالیت بدنی طولانی مدت به عنوان یک مبنا در کنترل دیابت و عامل مهمی در بهینه­سازی درمان شناخته می‌شود، استفاده از فعالیت­های جسمانی برای افراد مبتلا به انواع مختلف دیابت (و یا حتی در شرایط پیش دیابتی) می‌تواند یک کار استرس­زا و سخت برای مربی تندرستی یا مربی حرفه­ای آمادگی ویژه دیابت[1] باشد. نیاز اساسی در تجویز تمرین در چنین شرایطی، شناخت بهتر انواع دیابت و درک این نکته است که نیاز و توانایی‌های جسمانی ممکن است در میان این گروه از افراد متفاوت باشد.

شرکت به تکاپو سلامت آذر (بتسا) مفختر است با بهره گیری از علم اساتید نخبه علمی حوزه ورزش و تربیت بدنی با ارائه راهکارهای تمرینی مناسب برای افراد دیابتی بتواند گام مهمی در زمینه درمان یا حداقل بهبود وضعیت زندگی این عزیزان بر دارد. در زیر نمونه­ای از پیچیدگی تمرین برای افراد دیابتی را ملاحظه خواهید کرد.

 

نکته موردی: اضافه وزن، فشار خون، دیابت نوع 2  م. رضایی زن 48 ساله­ای که از 4 سال پیش دیابت او تشخیص داده شده و به سختی فشار خون و اضافه وزنش کنترل می­شود. او می­خواهد درباره راه­های ایمن و مناسب حل این مساله، بهبود سلامت و کنترل و مدیریت دیابتش بحث کند. پزشک او از قبل به طور کاملا شفافی افزایش سطح فعالیت بدنی بدون هیچ محدودیتی را برای او تجویز کرده است. داروهای او شامل سولفونیل اوره[2] (Glipizide)، و داروهای ضد فشار خون[3] است. م. رضایی گزارش داد که در طول روز فقط یک­بار بعد از صبحانه میزان قند خون را اندازه می­گیرد. او قبلا هیچ ورزش برنامه­ریزی شده­ای انجام نداده و تقریبا 10 سال بی­تحرک است، هرچند او فعلا اظهار می­دارد که انگیزه لازم برای شروع فعالیت­های جسمانی و بالا بردن سطح انرژی خود را داراست. مقادیر استراحتی: قد (سانتی متر) 162 ضربان قلب 85 ضربه در دقیقه (bpm) وزن (کیلوگرم) 86 فشار خون 138 روی 86 میلی­متر جیوه  (کنترل با دارو) BMI 6/32 (چاق) مقادیر ناشتایی:
گلوکز پلاسما (mg/dl) 148 تری­گلیسیرید (mg/dl) 200 A1C % 4/7 HDL (mg/dl) 38 کلسترول کل (mg/dl) 190 LDL (mg/dl) 112 سوالات قابل ملاحظه: م. رضایی چگونه باید سطح فعالیت جسمانی خود را افزایش دهد؟چه اقدامات احتیاطی در شروع فعالیت برای م. رضایی باید در نظر گرفت؟چه استراتژی­هایی را می­توان برای حفظ انگیزش م. رضایی برای شروع و ادامه فعالیت جسمانی به کار گرفت؟

 پس از دریافت اطلاعات توسط متخصصین، با توجه به وضعیت جسمانی بیمار و همچنین مصرف دارو و امکانات در اختیار، برنامه تمرینی تنطیم و  در اختیار بیمار قرار خواهد گرفت.

 


[1] Diabetes-Naïve Fitness Professional

[2] Sulfonylurea

[3] Antihypertensive

دیابت معضل اساسی که امروز جوامع مختلف با آن دست و پنجه نرم میکنند. باتوجه به پیشرفتی که جامعه پزشکی شاهد آن بوده است هر روزه داروهای مختلفی برای مبارزه با دیابت روی کار می آید. اما هنوز هم هیچ درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد. پس چاره چیست؟ آیا افراد دیابتی تا ابد محکوم به مصرف داروهای شیمیایی هستند؟ پس زندگی سالم چه معنایی پیدا میکن؟

اگر شما هم جزء افرادی هستید که مبتلا به بیماری دیابت شده اید و زندگی خود را بدون هیچ لذتی سپری میکنید تنها کافی است با بتسا همراه شوید. کارشناسان بتسا به راحتی شما را به روال زندگی سالم بازمیگردانند.

سازمان بهداشت جهانی دیابت را شـایع تـرین بیمـاري غدد در جهان می داند که عامل سالانه 4 میلیون مرگ در جهـان اسـت. براسـاس آمـار ایـن سـازمان، تعـداد مبتلایان به دیابت در سال 2000 حـدود 171 میلیـون نفر بوده که در صورت عدم به کارگیري راهبردهـاي مناسب، پیشگیري و درمان، این میـزان در سـال 2030 به 366 میلیون نفر افزایش خواهد یافـت. شیوع این بیماري در منطقه خاورمیانه از جمله ایران حـدود 7/9 درصـد بـوده و ایـن رونـد روز بـه روز در حـال افزایش است. بیماري دیابت به دلیل پیامدهاي طولانی مدتی که دارد نه تنها بر فرد و کشور اثر گذار است بلکه در سطح جهانی مطرح و حائز اهمیت می باشد.

دیابت